Музейни бивалици и небавилици

Всяка събота и неделя
Без допълнително заплащане
Само на цената на един билет
Нови преживявания в музей „Етър" през летния сезон

Юлски съботи и недели в музей „Етър“ · Програмата през юли · Гледайте си на кафе в Мотковото кафене · Безплатна чаша чай ·
Безплатна чаша чай очаква посетителите в музей „Етър“, любопитните могат да си гледат на кафе
Почерпка от билков чай с лед очаква посетителите в Център Българка на музей „Етър“ в събота и неделя. Това е най-близкото място за хората, които оставят автомобилите си на музейния паркинг или в близост до него. Чайовете, които се предлагат в Център Българка, не само са лековити, но и билките в тях са смесени по рецепта на един от големите лечители – Петър Димков. „Горски дар“ съдържа риган, шипка, ягода и къпина. Жълт кантарион, мащерка, ягода и къпина са смесени в пакетите с надпис „Планински“, а маточина, риган, мащерка и жълт кантарион в „Букет“. Зад деликатното наименование „Вечерен“ е комбинацията от глог, мента и маточина. Този чай въздейства вечерно, но не в смисъл приспивно, а напротив. Ако човек пие от него, предстоят му силни емоционални преживявания от по-личен характер.

Милена Стефанова, която предлага чайовете, сладката, пестила, козметиката и другите натурални продукти в Център Българка, споделя, че чай с лед се оказва нетрадиционна напитка за немалка част от посетителите. Тя обаче успява да провокира дори скептично настроените поне да опитат. Досега разочаровани няма. Чаят се приготвя по познатия начин – чрез запарване на билките. След като леко изстине, може да се подслади с мед, захар или сладко, но това е според предпочитанията на този, който консумира. При наливането в чашата се добавя лед, който изстудява напитката. Докато се разтапя ледът, тази комбинация от топло и студено, предлага уникално вкусово усещане, което може да бъде разбрано единствено, ако се изпробва.
Ако чаят привлича посетителите в Център Българка, кафето е популярната сред хората по Занаятчийската чаршия напитка. Приготвено на пясък в Мотковото кафене, то може да се консумира с канела или чисто. Атракция от първите почивни дни на месец юли е възможността да се гледа на кафе. На масите са оставени подробни указания за значението на фигурите от стеклата се по обърната чаша утайка. Заниманието определено кара хората да се забавляват и да изпробват своята фантазия. Повечето не дават вид да вярват наистина в показаното от фигурите в чашата, но предпочитат гледането да става пред ограничен кръг хора, което показва, че всеки си има едно на ум – може пък казаното да е вярно!

Съботните и неделни разходки в музей „Етър“ са привлекателни за хиляди българи. Музеят на открито предлага възможност за спазване на необходимата дистанция и на мерките за безопасност. Посетителите имат възможност да разгледат всяко от уникалните водни съоръжения, да посетят работилниците на майсторите, да преживеят провокативните забавления от инициативата „Музейни бивалици и небивалици“, да имат един спокоен и изпълнен с положителни емоции ден. Всичко това на цената на един билет за съответната възрастова група или срещу още по-изгодния вариант – закупуване на семейна карта.
За най-малките и техните родители е предвидено как забавно за прекарат времето си в Музейния детски център. Акцент сега там е пазарът, на който могат да се „търгуват“ плодове и зеленчуци.

„Музейни бивалици и небивалици“ продължава всяка събота и неделя до септември. На 11 и 12 юли в музея се предлагат вечните настолни игри. Посетителите имат възможността да „хвърлят“ по една табла в Мотковото кафене (победителите печелят толумбичка), да поиграят на „Не се сърди човече“ или на „Опознай Етър“ в Музеен детски център. В Център Българка всеки може да се отбие за една игра на Дама с чаша чай.

Водни съоръжения

Занаятчийска чаршия

Други архитектурни обекти

Поминък и занаяти

Изложби
* * *
Юлски съботи и недели в музей „Етър“
Масовата употреба на машини за приготвяне на кафе доведе до замиране на едно забавление, което в миналото имаше масов характер – гледането на кафе. Немалко „гледачки“ – къде на шега, къде със сериозна увереност в провиденческите си способности, отделяха време, за да предсказват бъдещи житейски събития, отнасящи се до съдбата на консуматора на кафе от конкретна чаша.

В Мотковото кафене на музей „Етър“ посетителите имат възможността да пият кафе на пясък, сварено в джезве. След като изконсумира напитката, човек просто трябва да обърне чашата, да я остави „да се утаи" и да започне да се вглежда в образуваните фигури. Забавно е! А кой знае – може да се окаже, че някой разполага с неподозирани възможности да предсказва бъдещето и да прониква в неразгадани тайни от миналото. Дали в този случай утайката в чашата за кафе е само информационен посредник или има и по-съществена роля, най-добре е да бъде оставено на всеки от „гадателите“ да прецени.

В Мотковото кафене вече се предлагат и указания за значението на фигурите, чрез които се гледа. Посетителите могат да научат как точно да държат чашата си, накъде да я обърнат, в кои фигури да започнат да се взират първо и как да ги тълкуват.

Тематични съботи и недели през юли в музей „Етър“

„На раздумка“ е на 4 и 5 юли. Освен гледането на кафе и указанията как се прави това, посетителите могат да се насладят на билков чай с лед в Център Българка. В Музейния детски център отваря врати пазар, на който малчуганите и техните родители да се научат на тънкостите на търговията с плодове и зеленчуци. Разбира се, става въпрос за игра, чрез която знанията за този занаят от миналото да се предадат на съвременните поколения.

През следващите почивни дни – 11 и 12 юли, музеят предлага включване на посетителите във вечните настолни игри – табла, „Не се сърди човече“, „Дама“. На 18 и 19 юли в музей „Етър“ има възможност да се практикуват семейни игри за разтуха, като например „Прескочи с кобилица“ и „Гатанките на Радумко“, а на 25 и 26 юли музеят предлага наблюдаване на работен процес на създаване на ленд-арт инсталации, оцветяване на шевици и „Забавни минути с поуки“ в Музеен детски център. В Център Българка ще има работилница за направа на натурални сапуни.

Новите преживявания в музей „Етър“ през летния сезон се предлагат без допълнително заплащане над вече утвърдените цени за вход.

Преживявания в музея

Събитиен календар
ПРОГРАМА
4 и 5 юли—На раздумка

Гледайте си на кафе в Мотковото кафене

На пазар в Музеен детски център

На билков чай с лед в Център Българка


11 и 12 юли—Вечните настолни игри

Хвърлете по една табла в Мотковото кафене (победителите печелят толумбичка)

Поиграйте на „Не се сърди човече“ или на „Опознай Етъра“ в Музеен детски център

Отбийте се за една игра на Дама с чаша чай в Център Българка


18 и 19 юли—Семейни игри за разтуха

Образователна игра „Гатанките на Радумко“ (групов билет за двама с игра–13 лв.; семеен билет с игра–14 лв.)

„Прескочи с кобилица“ (11:00 ч.) и „Спринт с карачки“ (16:00 ч.) в Музеен детски център

В Център Българка подарък пъзел получава всеки направил покупка за повече от 15 лв.


25 и 26 юли—Традиции и изкуство

Среща на традициите с ленд-арт изкуството—наблюдаване на работен процес на създаване на арт инсталации

Оцветяване на шевици и „Забавни минути с поуки“ в Музеен детски център

Работилница за направа на натурални сапуни в Център Българка—представяне на козметичните продукти, които се предлагат там
* * *
Гледайте си на кафе в Мотковото кафене

Съветите на специалиста
1. За по-силен ефект, изпийте кафето обгърнали с две ръце чашата.
2. Поставете я обърната в чинийката.
3. Започнете с големите фигури.
4. Дъното показва миналото, средата символизира настоящето, а горната част бъдещето.
5. Колкото по-близо до ръба са фигурите, толкова по-бързо ще се случат събитията.
6. Колкото по-големи са фигурите, толкова по-значими ще са събитията в живота на човек.
7. Точиците показват движение, линиите – планове за изпълнение на определена цел, вълнообразните говорят за несигурност, а неясните за големи препятствия.
8. Колкото по-голямо е числото, толкова по-дълъг период от време символизира.
9. Ако е по-голямо като размер, означава година, а ако е по-малко, възможно е да символизира дни.
10. Ако срещнете букви, това са инициали на хора, които са били или ще бъдат част от живота Ви.

Мотковото кафене е разположено на Занаятчийската чаршия в музей „Етър“

Запознайте се със заведенията в музея

Планирайте посещението си в „Етър“

На раздумка
* * *