Работно време и цени

Музеят работи целогодишно с лятно и зимно работно време, което го отличава от други подобни институции. Атестат за интересните експозиции, за качеството на богатите фондове, за възможностите посетителите да бъдат не само наблюдатели, но и участници е големия туристически поток от над 200 000 души годишно.

Музей на открито · Музеен детски център · Център Българка
Музей на открито
Етнографски музей на открито „Етър" работи целогодишно, без почивен ден. През летния сезон, от края на месец април до края на месец септември, работното време е от 9:00 до 19:00 ч. През зимния сезон, от началото на месец октомври до края на месец април, работното време е от 9:00 до 17:00 ч.

На празнични дати музеят посреща гостите си безплатно:
— 6 януари, Йордановден (Богоявление): Храмов празник на църквата в музея.
— 14 февруари: Трифон Зарезан.
— 22 март: Световен ден на водата.
— 18 април: Международен ден за опазване паметниците на културата.
— 9 май: Ден на Европа.
— 6 юни: Спасовден.
— 1 юли: Свети безсребърници Кузма и Дамян.
— 15 август: Успение на Пресвета Богородица.
— 27 септември: Световен ден на туризма.
— 14 октомври: Света Петка Българска. Духовен празник на гр. Габрово.
— 1 ноември: Ден на народните будители.
— 12 декември: Св. Спиридон—покровител на занаятчиите.
Работно време
На официалните празници музеят работи с намалено работно време: 1 януари 11:00–17:00 ч., 24 декември 9:00–15:30 ч. и 25 декември 11:00–17:00 ч.
Цени за посещения
За членове на ИКОМ, почетни граждани на Габрово, служители на музеи в България и приятели на ЕМО „Етър“ входът е свободен.
Абонаментни музейни карти
Абонаментната карта за посещение на ЕМО „Етър“ е удобен и евтин начин за достъп до експозицията и събитията в музея за онези, които го посещават през цялата година. Тя осигурява достъп за период от 12 месеца, от датата на закупуване й. Абонаментните карти могат да се закупят на касите в ЕМО „Етър".
Екскурзоводски беседи
При наличие на свободни музейни екскурзоводи не се допуска воденето на туристически групи от външни гидове на територията на ЕМО „Етър“.
* * *
Музеен детски център
Музейният детски център е предназначен за деца от 4 до 12 г. които са придружени от родител или учител. Безопасността на децата е отговорност на техните придружители. Максимален капацитет на центъра е 15 деца. Групи от над 10 деца получават подарък.
За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15!
Работно време
Музейният детски център работи от месец май до месец септември без почивен ден от 9:30 до 18:00 ч. Организираните посещения в Музеен детски център се провеждат само след предварителна заявка.
Цени
Цената на работилниците в Музейния детски център е 2 лв. с изключение на Грънчарската работилница, за която цената е 4 лв. Комбинираният билет на цена 5 лв. включва участието в грънчарска работилница и ползване на останалите модули. За деца в неравностойно положение е безплатно.
* * *
Център „Българка“
Лятно работно време: 9:30 - 18:00 ч.
Зимно работно време: по предварителна заявка
* * *