ПРАЗНИК НА ПЕСТИЛА
3–4 септември 2022

Музей Етър организира Празник на пестила от 2013 година. По време на събитието посетителите се запознават с традиционната технология на производство на пестил от сини сливи, включен в Световната книга на уникалните храни Арка на вкусовете.

Национално младежко надиграване Етърски ритми
Акценти в програмата
  • Приготвяне на пестил по традиционна рецепта
  • Алея на вкусовете с базар и дегустации
  • Демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия
  • Национално младежко надиграване с конкурсен характер Етърски ритми
  • Фолклорна програма с участието на Фолклорен танцов ансамбъл Сивек – Габрово, Клуб за български народни танци Тракийци – Стара Загора, Представителен фолклорен ансамбъл Шевица – София, Танцова работилница за хора Бяла Българка – Габрово
  • Образователна игра с награди Сливи с късмет
  • Тематични изложби
С Празник на пестила музей Етър печели класацията Годишни награди в туризма 2018, категория Духът на България. Изданието през 2022 година е част от „Европейски дни на наследството" – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Как се приготвя пестил
Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени тави, с вместимост от 200 до 300 кг, наречени пестилджийски. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила.

Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява в сухи проветриви места. Около Коледа вече е готов за консумация.

Стари габровци си спомнят, че варели по 20 тона сливи, от които изкарвали 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът имал трайност до 10 години.
Програма
Национално младежко надиграване
Национално младежко надиграване Етърски ритми подпомага запазването, развитието и популяризирането на фолклорни традиции от различни части на страната. Конкурсът създава условия за изява на деца и младежи в областта на танцовото изкуство и осигурява възможност за откриване на млади таланти. Провежда се под знака на инициативата на Европейската комисия „2022 година – Европейска година на младежта"
Фолклорна програма
* * *