Изложбата е част от личната колекция на Марин Лесев. Той събира колекцията си в продължение на повече от 30 години и към днешна дата наброява над 10 000 печатни издания и над 500 ръкописни. В изложбата в хронологичен ред е представена кулинарната история на България, като се започне от края на XIX век и се стигне до наши дни. Експонирани са редки кулинарни издания – преводни печатни издания от края на XIX век, учебници по домакинство и готварство от първата половина на ХХ век, кулинарни книги с вегетариански рецепти и ръководства за консервиране на плодове и зеленчуци. Интерес представляват кулинарните кутии от 30-те години на миналия век. В тях се съхранявали рецепти, които се продавали под формата на картончета заедно със списание „Беседа“ и „Дом и свят“. Домакините ги изрязвали и ги нареждали в кутиите, които били подарък от съответното издателство.
В изложбата могат да се видят архивни снимки от кулинарни курсове, проведени през първата половина на XX век, както и рецептурници и кулинарни поредици от периода на социализма и след това. Акцент е поставен на ръкописни тетрадки с рецепти, обхващащи периода от 1900 г. до наши дни.
Експонирани са и интересни домакински прибори от първата половина на XX век – различни видове ръчни миксери, мелнички, прибори за хранене, вилици за забучване на бут, машинка за затваряне на буркани, уред за изваждане на костилки, уред за разрязване на риба и почистване на люспите, сприц и форми за сладки, уред за затваряне на бутилки, орехомелачка, както и малка лъжичка с отвори за прецеждане на сладко с плодове.