Заведения за хранене

Обслужване на ниво, кухня—типично българска.

Възрожденска механа „Етър“ · Механа · Мотковото кафене · Фурна · Шекерджийница · Дневен бар
Възрожденска механа „Етър“
089 562-90-36, 87 750-22-01, milen81_06@abv.bg
Кухнята на механата предлага специалитети от българска национална кухня. За туристически и организирани групи се предлагат меню с отстъпка и бързо, но качествено обслужване.
* * *
Механа
Хотел „Страноприемница“
Работно време 11:00–23:00 ч.
089 562-90-36, 87 750-22-01, milen81_06@abv.bg
Уютна механа с лятна тераса, предлагаща стара българска кухня, традиционни за региона специалитети, вкусни ястия и десерти.
* * *
Мотковото кафене
Занаятчийска чаршия
Кафенето работи в работните часове на музея
089 845-74-01
Мотковото кафене е строено около 1850 г. в Габрово. През Възраждането, а и в по-ново време, кафенетата играят значителна обществено-политическа и културно-просветна роля в нашата история. Там мъжете си почивали бистрейки световните проблеми. През 70-те години на ХІХ в. в Габрово има 10 кафенета. В двора на Мотковото кафене (пренесено в музея) имало геран, за да може всеки ден стопанинът му да вижда своята изгора, тъй като жените нямали право да влизат в тези заведения. Днес в Мотковото кафене гостите на музея могат да опитат традиционно турско кафе на пясък, домашна лимонада, бяло сладко, бал суджук, халва и други традиционни вкусотии.
* * *
Фурна
Занаятчийска чаршия
Фурната работи в работните часове на музея
089 922-38-32
Първоначално обществените фурни заместват частните домашни пещи и в тях се пече както замесено тесто, така и различни ястия. В края на ХVIII в. в някои от фурните започва да се пече и хляб за продан. От втората половина на XIX в. започват да се продават тънки хлябове „топани“, симиди и саралии. Освен това по Задушница, фурнаджиите предлагат „кравайчета“ и „куклички“ за „Бог да прости“. Сградата на фурната в Занаятчийската чаршия е копие на фурна строена през 1874–1875 г. в Габрово. Тук е запазена традицията на производство на симиден хляб и всяка сутрин се разнася аромат на нахутена мая. Рецептата на симида има арабски произход, в България е внесена от македонски майстори—хлебари. Симидът е тестено изделие, традиционно приготвяно с нахутена мая, която му придава специфичен вкус и аромат. Приготвянето му е много „тънка“ работа—зависи от качеството на нахутените зърна, от хващането на маята, което трае около 10 часа, от качеството на брашното и ред други условия. На симида се казва още „парен“ хляб, защото втасва в шкафове—на пара. Днес, освен симид, в Етърската фурна могат да се опитат и домашни баници със сирене, пърленици, гевреци, тутманици, щрудели и др.
* * *
Шекерджийница
Занаятчийска чаршия
Шекерджийницата работи в работните часове на музея
089 673-72-10
Първите шекерджии в Габрово—Гаврил и Йонка, изучават занаята в Румъния. През 60-те години на XIX в. връщайки се в родния си край, независимо един от друг, те откриват дюкяни за правене и продажба на различни шекери и сладки. През този период в кафенетата все още се предлагат само рахат и пандишпан, но постепенно се развива производството на сладко от розови листа („гюлово“ сладко), от вишни, от портокалови и лимонени кори. След Кримската война (1853–1856 г.), благодарение на албански преселници, в Габрово започва производството на халва (тахан с орехи), боза и кадаиф. Днес в шекерджийската работилница на ЕМО „Етър“ се изработват по старинна технология захарни изделия носещи духа и аромата на отминалите времена—захарни петлета и цветчета, прочутото „бяло" сладко, различни видове халви и сусамки, захарни плочки, локум, бал суджук, пестил, бонбони. В близост до шекерджийската работилница се намира Мотковото кафене, строено около 1850 г. в Габрово, където може да се поръча кафе „на пясък“, домашна лимонада и различни сладки изкушения.
* * *
Дневен бар
Хотел „Страноприемница"
Работно време 7:30–18:00 ч.
066 810-583
Лоби барът на хотел „Странноприемница“ е разположен във фоайето на хотела. Разполага с 40 места и свободен достъп до безжичен интернет.
* * *