Из Почетната книга

В Почетната книга на музей „Етър“ са запечатани впечатленията на държавни глави, видни общественици, политици, творци от различни сфери на изкуството, посланици, приятели и съмишленици на Лазар Донков. Първият запис е направен по време на откриването на музей на „Етър“ на 7 септември 1964 година.
Най-сърдечен привет на строителите и проектантите на етнографския музей в с. Етъра. Пожелаваме да се завърши докрай започнатото дело. Нека музеят служи за патриотичното възпитание на всички трудещи се и особено на нашето младо поколение.
Пенчо Карапенев, Секретар на ОК на БКП, Габрово
Иван Иванов, Председател на Окръжен народен съвет, Габрово
7 септември 1964 година

С радостно вълнение и горди, че сме габровци разгледахме прекрасния обект – Етнографски парк-музей. Прекланяме се пред изобретателността на старите майстори занаятчии, създатели на нашата промишленост. Горещо поздравяваме инициаторите и нашия стар приятел Лазар Донков.
Марин Балабански, габровец
16 октомври 1964 година

Най-искрено трябва да се приветства тази идея. Тук е въплътено жизнено усилие, технически талант и дарба за изкуство. И тук можеш да видиш народа ни – скромен и талантлив...
Павел Матев, председател на Комитет по култура и изкуство
19 април 1967 година

Като стар привърженик на българските художествени занаяти, зарадван и възхитен съм от всичко, което видях, и вярвам, че този е пътят, който трябва да вървим, за да се възродят, да се развият, за да красят живота.
Цанко Лавренов, художник
13 май 1967 година

Етнографският парк-музей в с. Етъра е една магия, която ни връща в миналото, в детските дни на нашата материално техническа култура, който ни показва чудните технически дарби на българин в годините на робство...
проф. Петко Стайнов, композитор
31 октомври 1970 година

Работата на този музей и на г-н Донков е действително доказателство за патриотизъм и любов към древната култура на България, което ние, хората от Индия дълбоко оценяваме и поздравяваме българските хора за това.
Г-н Лукас, посланик на Индия в България
31 август 1974 година

Хвала на онези, които създадоха този чудесен кът на българщината, на народния творчески гений, на духа на човечност, труд, жизненост. Който дойде тук, обиква повече родината и българските хора.
проф. Петър Динеков, литературен критик
10 юни 1982 година

Който дойде тук, става друг! P.S. Защото е направено напук!"
Радой Ралин, сатирик
юни 1982 година

Идвал съм няколко пъти в музея, но всеки път се вълнувам и си отивам пречистен, обновен и винаги горд, че съм българин.
Парашкев Хаджиев, композитор
5 октомври 1982 година
Посещение на Джон Винсент Атанасов, откривател на компютъра (3-12 май 1985 г.)
Музеят е уникален. Това е действащ музей, който ще помогне на човечеството в бъдеще да възроди радостта от творческия труд – труда на занаятчията-художник.“
акад. Дмитрий Лихачов
1 октомври 1988 година
Посещение на Генералния секретар на ЮНЕСКО Амаду Мхтар Мбоу (4-2 ноември 1985 г.)
Етъра е един свят! Никъде няма такава хармония между минало и настояще!
Боян Биолчев, писател и литературовед
22 юни 1997 година

В едно от многото красиви, неповторими места от нашата България поздравявам колектива с най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие и се прекланям пред труда, който съхранява истинското, непреходното, българското.“
Мария Николова от град Пловдив, 10-милионният посетител
23 юли 1997 година

Там, където човек разбира откъде е тръгнал коренът. Там, където се чувстваш някакси по-подругому. Там, където от един момент нататък все повече неистово се стремиш и ако Там, някъде, си се родил, означава, че си бил в Етъра и от този момент си повече българин!“
Минчо Минчев, цигулар
15 септември 1997 година
Посещение на Уилям Монгомъри, посланик на САЩ септември 1994 година
Много е трудно да изразя чувствата си... музеят „Етър" е също толкова величествен, както е и самата страна. Благодарен съм, че имах възможността да почувствам гостоприемството и да усетя бита на българите. Ще се върна в страната си, изпълнен с възхищение."
Проф. Ян Ваасен, президент на Асоциацията на европейските музеи под открито небе
5 май 1998 година

Винаги с голямо удоволствие и българска гордост посещавам Етъра и всеки път съжалявам, че времето е недостатъчно за по-дълго докосване на българщината. Но през всичкото това време Етъра е запазил своята неповторима атмосфера, за радост на всички българи и наши гости. Желая ви още дълги години да съхранявате българската традиция, българския дух и гордостта от своя български корен."
Петър Стоянов, Президент на Република България
17 юли 1998 година

Моята искрена признателност към хората, превърнали живота си в частица от този кът на българщината! Българският дух има своята опора и своите корени именно в тези неповторими свидетелства на националната култура!"
Емма Москова,Министър на културата
9 октомври 1999 година
Посещение Симеон Втори, министър-председател на България (2 март 2002 г.)
Сърдечно благодаря за гостоприемството! За пореден път съм удивен от начина, по който е съхранено това природно и историческо богатство. Комплексът наистина е една национална ценност и всички трябва да се грижим за това тя да бъде запазена за поколенията!
Георги Първанов, Президент на Република България
17 май 2003 година
Посещение Георги Първанов, президент на България (17 май 2002 г.)
С дълбока благодарност за всичко, което „Етър“ прави за българския дух! За моста между поколенията и съхранената традиция!
Антон Станчев, министър на правосъдието
17 януари 2005 година

Културата на един народ е онова, което оставя, когато всичко друго е забравено. Тя прави нацията значима в световната история. Запазвайки своята национална идентичност, извисявайки Духът, и пренасяйки от поколение на поколение традициите, ние ще запазим достойното място, завещано от предците ни, като градители на човешката цивилизация!
Проф. Стефан Данаилов, Министър на културата
2 септември 2005 година

„До колектива на Музеен комплекс „Етъра“: Благодарим ви, че ни позволихте да усетим богатото културно наследство на България, прекрасно запазено като следа на уважение към вашите традиции и история. С уважение: Ваш приятел!“
Джон Байърли, посланик на САЩ в България
2 декември 2005 година

През двете години, които прекарах на Етъра, природата беше много близо до мен и на сърцето ми беше леко. Тук мислих свободно и ми дойдоха нови идеи. Когато се разхождах из околността, всеки ден ми показваше нещо различно. И от ден на ден ми ставаше много хубаво. Изненадите ми доставяха удоволствие, даваха нови сили на работа и преодоляване на трудностите. Затова имах добра, ползотворна работа и изложбата стана впечатляваща. Аз подарявам експонатите на музея. Така връзката между нас ще продължи. И това най-много ме радва. Двете години изминаха бързо. Но те не са край, а са начало на обща, бъдеща работа. Отнасям със себе си прекрасни спомени от АЕК „Етър“ и стопаните му.
Чикато Сато, Япония
30 март 2006 г.

Директорът на Мисията за България на Американска агенция за международно развитие Майкъл Фриц (10 февруари 2006 г.)
И лицата, и ръцете на българските занаятчии са невероятни!
Японски журналисти, които пишат за културните паметници в България
1 април 2007 година

С респект и поклон пред родолюбивите българи, които проучват и пазят традициите на дедите ни! Да пребъде във времето Международния панаир на народните занаяти в „Етър“, за да се гордеем от таланта и умението на българина!
Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание
6 септември 2012 година

Завърнат спомен след 20 години. Добри спомени и усещане.
Снежана Неделчева, 13 милионният посетител на музея
2 юли 2015 година
Цецка Цачева, председател на Народното събрание