Международни инициативи

Уникалността на музей Етър го прави желан домакин и партньор в реализирането на редица национални и международни инициативи.
Кевис—Международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство
КЕВИС е инициатива за творческа изява на артисти, готови да експериментират в сферата на лендарта и кинетичното изкуство. Организатори са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Партньори в реализирането на симпозиума са катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.
Кинетичното изкуство и лендартът са области от съвременното изкуство, чиито медии са движението и природният ландшафт. Мястото им в световната артистична практика до голяма степен е свързано с извеждането на изкуството от традиционните изложбени пространства. Развитието на тези артистични сфери е част от концептуалната тенденция в изкуството на ХХ век. Тя радикално скъсва връзката с класическите художествени форми и извежда същността на изкуството до равнището на концепцията. През XXI век тези артистични явления вече са напълно конвенционални. Поради атрактивността си, свързаните с тях изяви се радват на широка популярност и извън специализираните среди.
Името на симпозиума—Кевис, идва от огледалното изписване на името Сивек—реката, край чиито брегове е изграден музей „Етър“. To e една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко.

Кевис стартира през 2015 г. като младежки симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ в рамките на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. От 2017 г. проявата е насочена към професионални визуални артисти, а от 2018 г. получава международен статут. Тогава освен от България в нея участие вземат и художници от Германия и Франция.
Симпозиумът търси пресечна точка между природните дадености, местните традиции, свързани с използване силата на водата, и съвременните художествени форми. Фокусът е върху реката като източник на живот и препитание. Целта е битувалите някога практики за използване силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Музей „Етър“ е логичният избор на място, където подобни търсения могат да бъдат успешно осъществени. Специфичният природен ландшафт на района, съчетан с локацията на един от най-посещаваните музеи в България, предоставят перфектните условия и публики за творчески предизвикателства в сферата на лендарта.
През годините в симпозиума вземат участие редица доказани съвременни автори от различни поколения. Сред тях са проф. д-р Орлин Дворянов, доц. д-р Анна Цоловска, д-р Майа Антова, Орфей Миндов – директор Национална гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа", художниците Виргиния Пенчева, Антония Дуенде, Спартак Константинов, сценографът Петя Боюкова и др.
Реализацията на симпозиума през 2020 г. е сериозно предизвикателство поради световната пандемия от КОВИД – 19. Въпреки това изданието е осъществено в извънреден формат. Авторството на творбите в него е на Добрин Атанасов и Галина Динева, а изпълнители са студенти по изкуствата и ученици от НГПИ Тревненска школа.
Работата с начинаещи артисти, ученици и студенти по изкуствата е важен принцип в организацията и функционирането на симпозиума. Във всички издания те са привлечени като асистенти на авторите и доброволци, които подкрепят организационно и логистично дейностите. Това са предимно обучаващи се в Софийския, Великотърновския и Югозападния университет, Националната художествена академия, както и ученици от Национална гимназия за приложни изкуства Тревненска школа. Идеята за приемственост е водеща във всяко едно отношение. Пример за това е фактът, че част от асистентите в първите издания впоследствие са поканени да участват и като самостоятелни автори.
Всяко едно издание е тематично. През 2017 г. темата е Есетрова луна, през 2018 г. – Голямото е красиво, през 2019 г. – Тече и изтича, през 2020 г. – Въпреки всичко, през 2021 г. – От нищо нещо, през 2022 г. – Нов живот.

През 2020 година е подредена изложба с постери на част от творбите, създадени по време на първите четири издания на симпозиума.
През 2021 година е отпечатан каталог с визуални материали от всички предходни издания на симпозиума. Книжното тяло е още една възможност Кевис да оправи своето послание – сега е последица от вчера и отправна точка за утре.
През летните месеци в музей Етър всеки посетител може да се вгледа в отделните цветни форми и техните съчетания, за да осъзнае, че всичко е преходно – рано или късно се разпада, а отделните му части образуват нови и съвсем различни съчетания, които също изчезват – рано или късно.

На пръв поглед някои от инсталациите са необясними, дори провокират публиката да се чуди Какво е това!. Отговорът не е сложен. Това е философия, поглед към живота, провокация да се вгледаш в момента, да осъзнаеш, че важното е сега – последица от твоето вчера, отправна точка за твоето утре.
Философията на инициативата Кевис нито стимулира харесването, нито цели да провокира спорове за смисъла на дадена творба. Интерпретациите на творците предизвикват човек да развихри въображението си, да излезе от зоната на познатото и сиво ежедневие. Симпозиумът за лендарт и кинетично изкуство Кевис е възможен Въпреки всичко. Изводът е, че От нищо нещо може да се получи, а Голямото е красиво, дори когато всичко Тече и изтича.
* * *
Традиции, багри и красота през очите на нашите деца
Международен фестивал
Фестивалът се организира от Детска градина Мики Маус, Габрово. Неговото първото издание се провежда на територията на музей Етър през октомври 2019 година. Проявата има за цел:

– да популяризира материалното и духовно наследство на българския фолклор и занаяти сред децата;

– да утвърди добри практики в използване богатството на националните традиции и култура при възпитанието на българските деца;

– да формира интерес у децата към старите български занаяти.
Фестивалът има конкурсен характер и включва следните събития:
– конкурс за детска рисунка;
– конкурс за народни танци за деца от предучилищна възраст.


В програмата му присъстват и съпътстващи прояви без конкурсен характер:
– ателиета на открито;
– педагогически форум Традиции и настояще;
– демонстрации на съвременни педагогически практики за възпитаване на любов към българското фолклорно наследство.
От 2021 година фестивалът се провеждат в началото на месец юни на територията на музей Етър. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд – Габрово и в партньорство с музей Етър, Държавна агенция за българите в чужбина и Сдружение ИМКА – Габрово.
* * *
Европейски дни на художествените занаяти
Инициатива на Националния институт за художествени занаяти на Франция. Координатор за България е РСО Централна Стара планина.
През март 2015 година, по покана на Националния институт за художествени занаяти на Франция, РСО Централна Стара планина организира за първи път в България Европейски дни на художествените занаяти. Музей Етър се включва още в първото издание на инициативата и участва със свои прояви във всички следващи. Темата, която обединява събитията през 2015 година е Иновационни пространства, а страните, които се включват са Франция, Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург.

С респект към бъдещето е мотото на изданието през 2016 година. Тогава на територията на общините Габрово, Елена и Тетевен, се провеждат множество паралелни прояви включващи демонстрации, работилници, базари, обучения. В международен план към инициативата се присъединяват Австрия, Литва и Румъния.
През 2017 година акцентът е поставен върху разнообразието от занаяти и насърчаване на контактите на майсторите занаятчии с партньори от различни сфери. В България местни власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии се обединяват също около темата Да изковем връзки. В Център Българка към музей Етър ученици от националните училища по приложни изкуства в Трявна и Троян обучават деца и възрастни в иконопис, дърворезба и грънчарство. Предлага се също участие в работилници за направа на изделия от плъсти и рисуване на бръшлян. Чрез своето трето участие в Европейски дни на художествените занаяти музей Етър цели да изкове връзки между традиционните занаяти и съвременния дизайн, да обедини различните поколения и да покаже, че заедно сме по-креативни и можем повече.
Темата на изданието през 2018 година е Да оставим наследство за бъдещето. Пътуване назад във времето, среща с непознатото, творчески провокации, трепет от докосването до най-изконните български традиции – всичко това събира в себе си четвъртото издание на Европейските дни на художествените занаяти в България.

Местни занаяти е мотото на инициативата през 2019 година. Вдъхновени от материалите е изборът на тема за 2020 година, но поради пандемията от CODIV–19 провеждането на планираните събития е отменено в цяла Европа. Акцентът върху материалите обаче се запазва през 2021 година. След разговори с партньори и допитване до публиката българският вариант на мотото се приема да бъде Когато материалите говорят и майсторите мълчат. С този закачлив избор се отдава дължимото внимание на материалите и тяхното неотменимо присъствие в занаятчийските ателиета, като едновременно с това се акцентира върху таланта на майсторите, в чиито ръце материалите оживяват за да разказват, вдъхновяват и получат най-добрите си превъплъщения. Голяма част от събитията, посветени на инициативата, се провеждат онлайн.
През 2022 година проявите в рамките на Европейски дни на художествените занаяти се провеждат под мотото Ръцете ни в синхрон. Музей Етър се включва в инициативата с безплатно обучение за плетене на накити с мъниста.
* * *