Хлябовете
Срещу Гергьовден се приготвят специални обредни хлябове. Символиката, изразена в тяхната украса, е свързана със земеделието и скотовъдството – основните поминъци на българите. Месят се и хлябове, свързани с овцевъдството. Върху тях символично са изобразени агнета, овце, кошара, овчар. В някои райони на България се приготвят и специални хлябове за починалите близки.
Жертвоприношението
Важен момент от празника е жертвоприношението на първото обагнило се през годината агне. Извършва се от най-възрастния мъж, който е празнично облечен и закичен с китка. Отлъченото от майка си агне, почистено и сресано, окичват с венец. Преди да бъде заколено го захранват с трици, сол и трева; запалват свещ на дясното му рогче или го прекадяват. С кръвта му намазват стената и прага на къщата, за да бъде предпазена от магии къщата, бележат децата по челото и брадичката, а също и животните, за да бъдат здрави.