Животновъдството е един от основните поминъци на балканджиите. Наличието на изобилна горска паша, вода и естествени ливади благоприятстват отглеждането на овце. Балканските мандри са примитивни двустрешни постройки, разположени по билото на Балкана. Те са свързани с лятното пасбищно отглеждане на овцете и доенето на мляко от овчарите. Инвентарът им се състои от бакърени казани, дървени каци, корита, ведрици за доене, гюмове, платнени цедачки и др. В мандрите млякото се събира и преработва в млечни продукти — сирене, кашкавал, масло, извара и др.
В балканската мандра в музея са представени уреди и съдове, които се използват при доенето на овцете и козите, преработката на млякото и съхраняването на приготвените от него сирене, кашкавал, масло, извара и други продукти. В мандрата са показани предмети и уреди, използвани за приготвяне на млечни продукти: дървени бъркалки, медни казани с различна големина, дървени каци, ведра, гюмове за мляко, железен кантар, буталка за биене на мляко, дървен сандък за съхранение на кашкавал и маси за неговото приготвяне. Тук са паралията с дървени лъжици и трикраките столчета, на които сядат и се хранят мандраджиите и овчарите. При проучване на съществуващите мандри в района на Централен Балкан, информациите и малкото снимков материал, показват, че постройката на мандрата в музей „Етър“ се доближава до съществувала балканска мандра в с. Топлеш, общ. Габрово в края на XIX век.