Детски център

Музейният детски център работи целогодишно—с лятно и зимно работно време, без почивен ден.
Работно време
През зимния сезон (октомври—април) Детският център е отворен от 10:00 до 17:00 ч., през летния сезон (май—септември) от 10:00 до 18:00 ч. Организирани посещения се провеждат само по предварителна заявка.

За допълнителна информация и заявки търсете музейния педагог на edu@etar.bg и 088 356-95-83.
Зала „Знам и мога“
Вход свободен
В зала „Знам и мога“ са разположени няколко модула, които дават възможност на най-малките любознателни посетители на възраст от 7 до 10 г., да се запознават с бита и традициите на миналото.
Модули
Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.
Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.
Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.
Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Детския център.
Зала „Майсторете, ръчички!“
Цена входен билет 6,00 лв.
В зала „Майсторете, ръчички!“ под формата на тематични работилници децата между 7 и 14 г. могат да изработват традиционни предмети за бита и такива, свързани с празничната обредност в миналото.

Цената на входния билет включва ползване на изброените модули и участие в творческа работилница по избор:
  • Изработване на глинена фигура в калъп
  • Оцветяване на глинена фигура
  • Източване на съд на грънчарско колело
  • Изрисуване на готов глинен съд
  • Работа с пирограф върху дърво
Модули
Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.
Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.
* * *
Цени на билети за посещение на група с творческо преживяване
* * *