Знам и мога

Музей „Етър“ създава вашите незабравими спомени! Научете повече за нашите творчески провокации към вас! Позволете си да изживеете приказката „Етър“ по различен начин!
Модул „Който разбира, тук се спира“, Музеен детски център
От месец юли 2013 г. в музей „Етър“ започва да функционира Музеен детски център. Неговото създаване се осъществява със съдействието на фондация „Америка за България“ в партньорство с Нов български университет. В музейния център децата имат възможност да се запознаят с различни занаяти и домашни дейности на принципа „учене чрез опит“.

През лятото на 2014 г. екипът на музея надгражда и доразвива концепцията на детския център, създавайки програмата „Знам и мога“. Тя дава възможност на любознателните посетители на възраст от 7 до 14 г., които се интересуват от български занаяти и традиции, да се запознават с миналото. Под формата на тематични работилници децата могат да изработват традиционни предмети за различни празници.
Детският център в музей Етър работи без почивен ден. През зимния сезон (октомври—април) от 10:00 до 17:00 ч., през летния сезон (май—септември) от 10:00 до 18:00 ч. Организирани посещения се провеждат само по предварителна заявка.

За допълнителна информация и заявки търсете Кремена Петрова, музеен педагог – edu@etar.bg и 088 356-95-83.
Модулите от програмата „Знам и мога“
Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.
Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.
Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.
Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.
Билет за участие в творческа работилница – 6,00 лв.

Цената включва ползване на изброените по-горе модули и участие в творческа работилница по избор:
  • Грънчарство – изработване на глинена фигура в калъп
  • Грънчарство – оцветяване на глинена фигура
  • Грънчарство – източване на съд на грънчарско колело
  • Грънчарство – изрисуване на готов глинен съд
  • Басмаджийство – щамповане върху текстил
  • Пирография – работа с пирограф върху дърво
* * *