Подаръчен ваучер

С повод или без, дарете емоция с Подаръчен ваучер за участие в работилница Открий какво умееш!
„Подаръчен ваучер“ за участие в домашно занятие,
програма „Открий какво умееш“
Търсите оригинален и незабравим подарък?

С повод или без дарете емоция с Подаръчен ваучер за участие в работилница Открий какво умееш!

Вие определяте стойността на ваучера! Неговата цена се формира от възрастта и броя на избраните от вас участници.

С индивидуален или семеен ваучер подарявате:
- билет/билети за посещение на музей „Етър“;
- запознаване с традиционно домашно занятие по избор;
- материали за приложна работа;
- изработване изделие/изделия за спомен.

Настоящият Подаръчен ваучер е лимитирата серия и позволява участие в работилници за:
- шиене с гайтан;
- работа с беленица;
- изработване на украшения от вълна.

Програмата Открий какво умееш е провокация към всеки да опита сръчността си и да разкрие своите творчески заложби. Тя не само дава възможност за запознаване с домашно занятиe, но и позволява придобиване на умения в неговото практикуване.

Ваучерът има валидност до 6 месеца от датата на издаване и може да се закупи от касите и Дюкяна на музей „Етър“ или да бъде поръчан на e-mail: souvenir_shop@etar.bg и изпратен по куриер с наложен платеж за сметка на купувача.

Максимален брой участници в една работилница Открий какво умееш – шест човека.
Резервация за участие в работилница се прави предварително на телефонен номер: 088 880-42-52 или на e-mail: v.yaneva@etar.bg (поне 20 дни преди използването на ваучера).
* * *
Открий какво умееш
Посетителите на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, които имат желание да се запознаят със спецификата на домашните занятия, да получат минимални практически умения и да изпробват сръчността си, могат да направят своя избор от посочените възможности.
Цена на участие за възрастен в работилница от програма „Открий какво умееш“ е 12 лв., за учащ – 6 лв.
Боядисване на прежда с растителни материали
Багренето на текстил с материали от растителен произход е познато на хората още в дълбока древност. За оцветяване се използват корени, кори, листа, стебла и цветове. За разлика от химическите бои, с растителните е трудно, почти невъзможно да се повтори точно същият цвят. Неговата наситеност зависи от сезона, през който е събран растителният материал, от качеството на багрилния материал. Природните багрила се използват до средата на ХІХ в. Едно от малкото места у нас, където и днес е съхранена и се прилага оригиналната технология за боядисване на прежда с растителни материали, е Регионалният етнографски музей на открито „Етър“.
Шиене с гайтан
Гайтанът е плетен вълнен шнур с плоска основа и обла повърхност, използван за обточване с цел заздравяване на дрехите от аба—потури, елечета, сукмани. Гайтаните се поставят по ръбовете на дрехата и на местата, където има триене, за да я предпазят от износване. След време те се подменят и дрехата става като нова. Днес има възраждане на интереса към гайтана, който намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута.
Работа с беленица (царевична шума)
Изделията от беленица са част от българската материална култура. Така се нарича външната обвивка на царевичния плод, която се бели. Най-популярното изделие, изработвано от царевична шума в миналото, са рогозките. Те са постелки, чието основно предназначение е да изолират студа и влагата на пръстения под в селските къщи. Върху пода се постила първо рогозка, после козяк и най-отгоре вълнена черга. От началото на XXI в. се забелязва засилване на интереса към това позабравено домашно занятие. От царевична шума могат да се изработват различни видове вази, кошници, чанти, подложки за сервиране.
Изработване на украшения от вълна с техниката иглонабиване
Изработват се предмети за украса с техниката „сухо плъстене“. Работи се със специални игли, които набиват или вадят вълната, за да се оформи предмет. Вълната е единственият материал, от който се правят украшенията.
* * *
Други образователни програми на музей „Етър“
* * *