Тематични разходки

Да се потопиш в света на възрожденските българи, запазен в „Етър“-а като важна част от материалното и нематериално културно наследство на предците ни.
Тематични разходки с екскурзовод
Тематичните разходки са подходящи за семейства, ученици, студенти и възрастни. Цената на беседа е 12 лв. Необходима е предварителна заявка на телефон 066 810-599 или 088 840-23-27.
Богатството на възрожденската архитектура
Тематична обиколка на музея с акцент върху къщите на Чаршията и архитектурните обекти с обществено значение, представени на територията на ЕМО „Етър“ като чешми, мостове, часовникова кула и др.
Традиционното Габровско жилище
Запознаване с особеностите и спецификата на интериора на къщите, посещение на вторите етажи на Сакова къща, Табахана, Гачевска и Самарджийска къщи.
Традиционните технически съоръжения на вода
Запознаване със спецификата и характеристиките на всички технически съоръжения, задвижвани с вода на територията на музея. Представени в естествената си среда и действащи, през всички сезони с изключение на зимата, те показват изобретателността на балканджиите, впрегнали в действие силата на водната стихия.
Светът на занаятите
В ЕМО „Етър“ са представени 18 типични за региона занаята. Повечето от намиращите се на територията на музея работилници са действащи, а майсторите в тях създават своите изделия пред очите на посетителите. Беседата включва тематична обиколна и представяне на някои занаяти с повече любопитни детайли.
Календарният цикъл в традиционната култура
Етнографски музей на открито „Етър" отбелязва по традиционен начин голяма част от календарните народни празници. Тази тематична беседа отвежда посетителите в света на българските обредни традиции и живите народни обичаи от Димитровден до Гергьовден, от Гергьовден до Димитровден и Великденски празничен цикъл.
Балканските мандри
Запознаване с особеностите в изграждането на балканските мандри и спецификата им на работа. Посещение на експонираната на територията на музея мандра от село Топлеш, Габровско и запознаване с представените в нея уреди и съдове, които се използват при доенето на овцете и козите, преработката на мляко и съхраняването на приготвените от него сирене, кашкавал, масло, извара и други продукти.
Саковата къща
Запознаване с историята на красивата възрожденска къща на търговеца Петър Сака и тематична обиколка на експозицията в Сакова къща, представяща понастоящем градски бит от XIX в.
* * *