ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

ВЕСТНИК „100 ВЕСТИ“: „ЕТЪР“ Е ПЪРВИЯТ МУЗЕЙ, ОДОБРЕН ПО МЯРКАТА 60/40, ЗАПАЗВА КАДРИ
Музей „Етър“ в Габрово е един от обектите, които получават подкрепа по 60/40 - правителствена мярка за справяне с последиците от епидемията от COVID-19. Новината съобщи в понеделник министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За повече информация се обърнахме към музея. Ето какво сподели директорът на РЕМО „Етър“ проф. Светла Димитрова:

„Още когато бе обявена мярката на правителството 60/40, която дава възможност да се запазят работни места, разбрахме, че сме подходящи. В музея работи персонал, чиято издръжка е от собствените приходи. Държим на тези хора, смятаме, че са важни за нас и добре обучени за специфичната дейност, която извършват. Искаме да ги запазим.

Попълнихме формулярите и се оказахме от първите одобрени, както и първият музеи в България, който ползва възможностите на мярката.

След виртуална среща, в която участваха министър Банов, представители на Управителния съвет на „Сдружението на българските музеи" и на Националното сдружение на общините в Република България, аз споделих опита ни и това беше добре прието.

Много музеи от страната – от Трявна, Русе, Шумен, Карлово и други, потърсиха съдействието ни да попълнят формуляра и да кандидатстват също. Важно е да се търси държавна помощ само за щатове, които музеите издържат от собствени приходи.

Музей „Етър“ бе одобрен още през април и първият транш от държавата вече е получен. Кандидатстването не е сложно, добре е повече музеи да се възползват от възможностите за запазване на обучените и опитни кадри.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

МИНИСТЪР САЧЕВА ПОСОЧИ МУЗЕЙ ЕТЪР КАТО ДОБЪР ПРИМЕР ЗА ДЕЙСТВИЕ В КРИЗАТА
* * *