Най-новото печатно издание на музей Етър:

Съвременните кулинарни празници в България

Излезе от печат сборникът „Съвременните кулинарни празници в България", създаден от екип на Регионален етнографски музей на открито „Етър". Луксозното издание включва доклади на участници във „Фестивал на фестивалите" – събитие, проведено на 24 юни (Еньовден) 2018 година. Връзката между храната и празника на билките е очевидна – растенията са неизменна част от кулинарните традиции на хората по целия свят.
„Предварително проучване, направено от музейни специалисти, показва, че от началото на XXI век в България се провеждат (понякога еднократно, друг път периодично)повече от 100 събития, свързани с храната", пише във въведението към сборника проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър".

„Нарастващият брой събития, свързани с храната, през последните 15 години вероятно е повлиян от носталгията по някогашните събори, но най-вече – от желанието да се популяризират кулинарни традиции, чрез които да се съдейства за развитие на местния туризъм", допълва към същата част от книгата Ваня Донева, зам.-директор на музей „Етър".

Фестивалите, свързани с храната, са места, на които традиционните вкусове срещат „модерни подправки" и нови кулинарни предизвикателства, със задължителен музикален съпровод (фолклор, рок или джаз), защото какво би била храната, ако липсва наслада за душата?
Гергина Парпалова от Нова Черна – село прочуто с майсторското приготвяне на ястието мамалига:
„Мамалигата се приготвя от царевично брашно, прави се гъста и се реже с червен конец. Яде се с кисело мляко, със сирене, с маджун, с пръжки от месо или с кой каквото обича. Някои му казват качамак, но по новочерненски е мамалига."

Рецептата за Черненска мамалига е публикувана в издадения от музей „Етър" сборник. Село Нова Черна е част от област Силистра и неслучайно там се провежда фестивал „Мамалига".

ЧЕРНЕНСКАТА МАМАЛИГА В КОНКУРСА ГОЗБИ ПО СТАРИ ТРАДИЦИОННИ РЕЦЕПТИ

От изданието могат да се научат много любопитни факти. България е най-големия производител на тикви в Европейския съюз. По време на изданието на „Празник на тиквата" от 2018 година, най-голямата тежи 260 кг.

Храната е предназначена да радва човешките сетива. На трапезата се сяда с вкусни, майсторски приготвени гозби и с любими напитки, чиято умерена консумация дава настроение и гарантирано сближава хората. В най-новото книжно издание на музей „Етър" са проследени съвременни местни традиции, свързани с почитането на напитките, които съдържат алкохол. „Празник на пелина", който честват жителите на старозагорското село Змейово и фестивал „Ракия магия", с който се прочу дряновското село Ганчовец.

Сборникът е интересно издание, предназначено и за специалисти, и за широка публика. В него са представени рецепти, които трудно могат да се открият дори в интернет, тъй като спецификата им се състои не само в продуктите, но и в тънкия усет на приготвящия храната. Именно тази специфика успяват да „уловят" авторите на „Съвременните кулинарни празници в България".

Изданието е достоверен справочник на характерните особености на различни кулинарни фестивали, провеждани в отдели селища на България.

Научен редактор на „Съвременните кулинарни празници в България" е проф. д-р Светла Димитрова. Съставители са Ваня Донева, Елена Минковска и Георги Георгиев. Коректор е Бояна Пенчева, обработката на снимките е на Тихомир Пенов, а дизайна на корицата е на Мирослав Живков.

ОЩЕ ОТ МУЗЕЙ ЕТЪР:

Тази година ви предизвикваме да бъдем заедно на Гергьовден по един нетрадиционен начин
* * *