„ДАРЕНИ ПРЕДМЕТИ, СПОДЕЛЕНИ ИСТОРИИ“ (ВТОРА ЧАСТ НА ИЗЛОЖБАТА)
Културни ценности от ХІХ и ХХ век са представени в изложбата „Дарени предмети, споделени истории“.

Втората част на изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ може да бъде разгледана музей „Етър“. Двадесет и седем различни по вид и характер движими културни ценности от втората половина на ХІХ до 80-те години на ХХ век да включени в нея.

Проф. д-р Светла Димитрова е дари риза, престилки, вълненик и кърпи от плевенското село Гиген. Майстор Добринка Ненова – документите на баща си Иван Ковачове, дългогодишен кожар в музея. Престилки, възгланици и тъкани от село Кметовци са част от дарението на Иван Христов. Изработени са от неговата баба.

Николай Гичев от Стара Загора обогати колекцията на музея с нож с марката на новомахленската майсторска фамилия Данаилови.

Розмари Казасова, позната на габровци с любовта си към котките, предостави брошури и документи от края на ХІХ и началото на ХХ век. Художникът Васко Василев от Севлиево изненадва с авторски акварел на къщата от с. Тумбалово, която е прототип на красяща етърската чаршия къща със самарджийска работилница.

Различни са даренията и дарителите, но онова, което ги свързва, е желанието им за съхраняване на частици от историческата ни памет.

Екипът на музея изказва благодарност на дарителите.

Още по темата:

Над 500 предмета постъпиха в музей „Етър" от дарителската кампания през 2019 година

Разгледай експозициите и изложбите в музея
* * *

ДА ОТКЛЮЧИМ ВРАТАТА НА СПОМЕНИТЕ
Една провокация към посетителите на музей „Етър“ са показаните стари ключове и катинари в Изложбена зала 2. Повече от две година там се съхранява Вратата на спомените, която е интересна със своята визия и надписите, издълбани върху повърхността през различни периоди. Те отбелязват събития от 1864 до 1886. Последно върху нея е гравирана една розета от 1960 г.

Колекцията от ключове и катинари по естествен начин допълва изложбеното пространство. Може да се разгледат ръчно изработени ключове, с различни профили, отвори и прорези на езика. Няма как да не направи впечатление катинар, на всяка от чиито четирите страни има релефно изображение на числата 18 и 71, на буквата С и символа „Ножица“.
Бравата с открит механизъм е копие на асеновградски оригинал от ХVІІ век.

Тя е с двоен механизъм за заключване и с ключ. Изработена е от ковача Лазар Урумов, от гр. Пловдив, победител в майсторската надпревара „Ковано желязо“ през 2006 година, проведена в дните на ІV Международен панаир на традиционните занаяти в музея „Етър“.

Посетителите на музея биха се впечатлили от синджир за украса на порта, от ключа за катинар – триъгълна желязна пластина, украсена с точки и символи, в основата с отключващият механизъм е с прорез в неправилна форма.
* * *

МИНИСТЪР САЧЕВА ПОСОЧИ МУЗЕЙ ЕТЪР КАТО ДОБЪР ПРИМЕР ЗА ДЕЙСТВИЕ В КРИЗАТА

Това стана в предаването по bTV „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова
В предаването „Лице в лице“ по телевизия bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева защити правителствената мярка „60/40“, като даде за пример музей „Етър“. Благодарение на нея, институцията запазва работата на служителите, чиито възнаграждения се формират от собствени приходи.

Музеите не могат да приемат посетители, заради въведените ограничения с цел да се ограничат възможностите за разпространение на COVID – 19.
Одобрената кандидатура на музей „Етър" по мярката „60/40“ бе дадена като добър пример и по време на виртуалната среща на министъра на културата Боил Банов с представители на Управителния съвет на „Сдружение на българските музеи“ и „Сдружение на общините в Република България“.
Снимките, използвани за тази публикация, са на БНР и bTV.
* * *