Кевис—Международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство

КЕВИС е инициатива за творческа изява на артисти, готови да експериментират в сферата на лендарта и кинетичното изкуство. Организатори са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Партньори в реализирането на симпозиума са катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.
Кинетичното изкуство и лендартът са области от съвременното изкуство, чиито медии са движението и природният ландшафт. Мястото им в световната артистична практика до голяма степен е свързано с извеждането на изкуството от традиционните изложбени пространства. Развитието на тези артистични сфери е част от концептуалната тенденция в изкуството на ХХ век. Тя радикално скъсва връзката с класическите художествени форми и извежда същността на изкуството до равнището на концепцията. През XXI век тези артистични явления вече са напълно конвенционални. Поради атрактивността си, свързаните с тях изяви се радват на широка популярност и извън специализираните среди.
Името на симпозиума—Кевис, идва от огледалното изписване на името Сивек—реката, край чиито брегове е изграден музей „Етър“. To e една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко.

Кевис стартира през 2015 г. като младежки симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ в рамките на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. От 2017 г. проявата е насочена към професионални визуални артисти, а от 2018 г. получава международен статут. Тогава освен от България в нея участие вземат и художници от Германия и Франция.
Симпозиумът търси пресечна точка между природните дадености, местните традиции, свързани с използване силата на водата, и съвременните художествени форми. Фокусът е върху реката като източник на живот и препитание. Целта е битувалите някога практики за използване силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Музей „Етър“ е логичният избор на място, където подобни търсения могат да бъдат успешно осъществени. Специфичният природен ландшафт на района, съчетан с локацията на един от най-посещаваните музеи в България, предоставят перфектните условия и публики за творчески предизвикателства в сферата на лендарта.
През годините в симпозиума вземат участие редица доказани съвременни автори от различни поколения. Сред тях са проф. д-р Орлин Дворянов, доц. д-р Анна Цоловска, д-р Майа Антова, Орфей Миндов – директор Национална гимназия по приложни изкуства Тревненска школа, художниците Виргиния Пенчева, Антония Дуенде, Спартак Константинов, сценографът Петя Боюкова и др.
Реализацията на симпозиума през 2020 г. е сериозно предизвикателство поради световната пандемия от КОВИД – 19. Въпреки това изданието е осъществено в извънреден формат. Авторството на творбите в него е на Добрин Атанасов и Галина Динева, а изпълнители са студенти по изкуствата и ученици от НГПИ Тревненска школа.
Работата с начинаещи артисти, ученици и студенти по изкуствата е важен принцип в организацията и функционирането на симпозиума. Във всички издания те са привлечени като асистенти на авторите и доброволци, които подкрепят организационно и логистично дейностите. Това са предимно обучаващи се в Софийския, Великотърновския и Югозападния университет, Националната художествена академия, както и ученици от Национална гимназия за приложни изкуства Тревненска школа. Идеята за приемственост е водеща във всяко едно отношение. Пример за това е фактът, че част от асистентите в първите издания впоследствие са поканени да участват и като самостоятелни автори.
Всяко едно издание е тематично. През 2017 г. темата е Есетрова луна, през 2018 г. – Голямото е красиво, през 2019 г. – Тече и изтича, през 2020 г. – Въпреки всичко, през 2021 г. – От нищо нещо. През 2020 година е подредена изложба с постери на част от творбите, създадени по време на първите четири издания на симпозиума.
През 2021 година е отпечатан каталог с визуални материали от всички предходни издания на симпозиума. Книжното тяло е още една възможност Кевис да оправи своето послание – сега е последица от вчера и отправна точка за утре.

През летните месеци в музей Етър всеки посетител може да се вгледа в отделните цветни форми и техните съчетания, за да осъзнае, че всичко е преходно – рано или късно се разпада, а отделните му части образуват нови и съвсем различни съчетания, които също изчезват – рано или късно.

На пръв поглед някои от инсталациите са необясними, дори провокират публиката да се чуди: Какво е това! Отговорът не е сложен. Това е философия, поглед към живота, провокация да се вгледаш в момента, да осъзнаеш, че важното е сега – последица от твоето вчера, отправна точка за твоето утре.

Философията на инициативата Кевис нито стимулира харесването, нито цели да провокира спорове за смисъла на дадена творба. Интерпретациите на творците предизвикват човек да развихри въображението си, да излезе от зоната на познатото и сиво ежедневие. Симпозиумът за лендарт и кинетично изкуство Кевис е възможен Въпреки всичко. Изводът е, че От нищо нещо може да се получи, а Голямото е красиво, дори когато всичко Тече и изтича.
През 2022 година темата на изданието е Нов живот, а в симпозиума наравно с именити автори се включват Марина и Никола Кулелиеви – на 11 и на 13 години. Децата за първи път имат свои инсталации. Марина създава пътека от гъби. Избира сравнително дискретно място за своята инсталация, но творбата й много точно отразява темата на тазгодишното издание на артфорума. Новият път, по който Марина ни предлага да вървим, води към реката, където всичко тече и се променя.

Марина и Никола има какво да научат от по-големите участници в Кевис. Обратното също е валидно. И това преливане на творчески усещания към света води до създаването на изкуство, към което няма как да останеш безучастен. Можеш да го превъзнасяш или отричаш, но с безразличие няма как да го отминеш.

Със седмото издание на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство Кевис се дава Ново начало. Темата е и символична, и буквална. Нека всеки я тълкува според своята житейска философия.
Темата на осмото издание на симпозиум е Надолу по вълшебната река. В него участват 12 художници от България и Германия. Традиционно, сред авторите има силно академично присъствие – преподаватели и докторанти от катедра Визуални изкуства към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет Св. Климент Охридски. Наред с тях участват и съвсем млади артисти, които тепърва стартират творческия си път.
Асистенти в работа на авторите са ученици от Национална гимназия за приложни изкуства Тревненска школа, гр. Трявна и студенти от специалност Изобразително изкуство на Софийския университет. В рамките на симпозиума 11 студентите реализират своята учебна творческа практика. По този начин се осъществява и една от основните идеи на инициативата, за търсене на приемственост между различните поколения художници.
* * *