„Мамалигата се приготвя от царевично брашно, прави се гъста и се реже с червен конец. Яде се с кисело мляко, със сирене, с маджун, с пръжки от месо или с кой каквото обича. Някои му казват качамак, но по новочерненски е мамалига."
Рецептата за Черненска мамалига е публикувана в издадения от музей „Етър" сборник. Село Нова Черна е част от област Силистра и неслучайно там се провежда фестивал „Мамалига".
ЧЕРНЕНСКАТА МАМАЛИГА В КОНКУРСА ГОЗБИ ПО СТАРИ ТРАДИЦИОННИ РЕЦЕПТИОт изданието могат да се научат много любопитни факти. България е най-големия производител на тикви в Европейския съюз. По време на изданието на „Празник на тиквата" от 2018 година, най-голямата тежи 260 кг.
Храната е предназначена да радва човешките сетива. На трапезата се сяда с вкусни, майсторски приготвени гозби и с любими напитки, чиято умерена консумация дава настроение и гарантирано сближава хората. В най-новото книжно издание на музей „Етър" са проследени съвременни местни традиции, свързани с почитането на напитките, които съдържат алкохол. „Празник на пелина", който честват жителите на старозагорското село Змейово и фестивал „Ракия магия", с който се прочу дряновското село Ганчовец.
Сборникът е интересно издание, предназначено и за специалисти, и за широка публика. В него са представени рецепти, които трудно могат да се открият дори в интернет, тъй като спецификата им се състои не само в продуктите, но и в тънкия усет на приготвящия храната. Именно тази специфика успяват да „уловят" авторите на „Съвременните кулинарни празници в България".
Изданието е достоверен справочник на характерните особености на различни кулинарни фестивали, провеждани в отдели селища на България.
Научен редактор на „Съвременните кулинарни празници в България" е проф. д-р Светла Димитрова. Съставители са Ваня Донева, Елена Минковска и Георги Георгиев. Коректор е Бояна Пенчева, обработката на снимките е на Тихомир Пенов, а дизайна на корицата е на Мирослав Живков.
ОЩЕ ОТ МУЗЕЙ ЕТЪР:Тази година ви предизвикваме да бъдем заедно на Гергьовден по един нетрадиционен начин