Открий какво умееш

Билет с творческо преживяване Открий какво умееш е подходящ за посетители на възраст над 10 години.
Запознаване с домашно занятие
В традиционния бит на българите има ясно разделение между мъжкия и женски труд. Плетенето, преденето, тъкането, багренето на прежда и шиенето са част от задълженията на жените в семейството. Мъжете правят кошници и земеделски сечива. Ако имате желание да се запознаете със спецификата на домашно занятие по избор (изработване на гайтанена украса, плетене с царевична шума, багрене на прежда, изработване на плъстена украса), да проверите своите умения в направата на изделие със собствените си ръце, вземете си билет с творческо преживяване Открий какво умееш.
Цена за възрастен – 25 лв., за учащ – 15 лв.
Време за изработване на едно изделие – около час.
Необходима е предварителна заявка поне 7 дни преди датата на посещение.

При желание на посетител, в рамките на едно посещение на музея, да се запознае с повече от един занаят, домашно занятие, или при комбинация на билетите с преживяване помежду им, се ползва отстъпка от 20 % от посочените цени. При посещение на групи над 20 човека или за туроператори със сключен договор с музея се ползва отстъпка от 2 лева на човек.

За допълнителна информация и заявки търсете Светлозар Тодоров, ръководител отдел Културен мениджмънт088 586-59-66
Багрене на прежда
Багренето на текстил с материали от растителен произход е познато на хората още в дълбока древност. За оцветяване се използват корени, кори, листа, стебла и цветове. За разлика от химическите бои, с растителните е трудно, почти невъзможно да се повтори точно същият цвят. Неговата наситеност зависи от сезона, през който е събран растителният материал, от качеството на багрилния материал. Природните багрила се използват до средата на ХІХ в. Едно от малкото места у нас, където и днес е съхранена и се прилага оригиналната технология за боядисване на прежда с растителни материали, е Регионалният етнографски музей на открито „Етър“.
Изработване на гайтанена украса
Гайтанът е плетен вълнен шнур с плоска основа и обла повърхност, използван за обточване с цел заздравяване на дрехите от аба—потури, елечета, сукмани. Гайтаните се поставят по ръбовете на дрехата и на местата, където има триене, за да я предпазят от износване. След време те се подменят и дрехата става като нова. Днес има възраждане на интереса към гайтана, който намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута.
Плетене с царевична шума (беленица)
Изделията от беленица са част от българската материална култура. Така се нарича външната обвивка на царевичния плод, която се бели. Най-популярното изделие, изработвано от царевична шума в миналото, са рогозките. Те са постелки, чието основно предназначение е да изолират студа и влагата на пръстения под в селските къщи. Върху пода се постила първо рогозка, после козяк и най-отгоре вълнена черга. От началото на XXI в. се забелязва засилване на интереса към това позабравено домашно занятие. От царевична шума могат да се изработват различни видове вази, кошници, чанти, подложки за сервиране. Могат да се правят цветя и кукли.
Изработване на плъстена украса
Изработват се предмети за украса с техниката „сухо плъстене“. Работи се със специални игли, които набиват или вадят вълната, за да се оформи предмет. Вълната е единственият материал, от който се правят украшенията.
С ПОВОД ИЛИ БЕЗ
ДАРЕТЕ ЕМОЦИЯ

С ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
НА МУЗЕЙ ЕТЪР


* * *