Открий какво умееш

Музей „Етър“ създава вашите незабравими спомени! Научете повече за нашите творчески провокации към вас! Позволете си да изживеете приказката „Етър“ по различен начин!
Запознаване с домашно занятие
Посетителите на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, които имат желание да се запознаят със спецификата на домашните занятия, да получат минимални практически умения и да изпробват сръчността си, могат да направят своя избор от посочените по-долу възможности.
Времето за изработване на едно изделие отнема около един час. Участие в програмата се заявява минимум 10 дни предварително! Ако желаете превод на английски или руски език, посочете в заявката.
За допълнителна информация и заявки търсете Светлозар Тодоров, ръководител отдел Културен мениджмънт088 586-59-66
Багрене на прежда
Багренето на текстил с материали от растителен произход е познато на хората още в дълбока древност. За оцветяване се използват корени, кори, листа, стебла и цветове. За разлика от химическите бои, с растителните е трудно, почти невъзможно да се повтори точно същият цвят. Неговата наситеност зависи от сезона, през който е събран растителният материал, от качеството на багрилния материал. Природните багрила се използват до средата на ХІХ в. Едно от малкото места у нас, където и днес е съхранена и се прилага оригиналната технология за боядисване на прежда с растителни материали, е Регионалният етнографски музей на открито „Етър“.
Изработване на гайтанена украса
Гайтанът е плетен вълнен шнур с плоска основа и обла повърхност, използван за обточване с цел заздравяване на дрехите от аба—потури, елечета, сукмани. Гайтаните се поставят по ръбовете на дрехата и на местата, където има триене, за да я предпазят от износване. След време те се подменят и дрехата става като нова. Днес има възраждане на интереса към гайтана, който намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута.
Плетене с царевична шума (беленица)
Изделията от беленица са част от българската материална култура. Така се нарича външната обвивка на царевичния плод, която се бели. Най-популярното изделие, изработвано от царевична шума в миналото, са рогозките. Те са постелки, чието основно предназначение е да изолират студа и влагата на пръстения под в селските къщи. Върху пода се постила първо рогозка, после козяк и най-отгоре вълнена черга. От началото на XXI в. се забелязва засилване на интереса към това позабравено домашно занятие. От царевична шума могат да се изработват различни видове вази, кошници, чанти, подложки за сервиране.
Изработване на плъстена украса
Изработват се предмети за украса с техниката „сухо плъстене“. Работи се със специални игли, които набиват или вадят вълната, за да се оформи предмет. Вълната е единственият материал, от който се правят украшенията.
С ПОВОД ИЛИ БЕЗ
ДАРЕТЕ ЕМОЦИЯ

С ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
НА МУЗЕЙ ЕТЪР


* * *