За младежи и деца

Да се потопиш в света на възрожденските българи, запазен в „Етър“-а като важна част от материалното и нематериално културно наследство на предците ни.

Училище за лазарки · Училище за коледари · Знам и Мога · Майсторете ръчички · Зелено училище
Училище за лазарки
Първото издание на „Училище за лазарки“ се провежда през 2010 г. В инициативата тогава се включват десетина момичета на възраст между 13 и 16 г. През 2018 г. завършилите училището са повече от 30, а възстановките на обичая Лазаровден в музея са вече дългогодишна традиция.

Целта на инициативата е запознаване на младите момичета с обичая Лазаруване и преживяване автентичността на празника. Участничките се въвеждат в символиката на Лазаровден и разучават обредни лазарски песни и танци. След преминаване на обучението си в „Училището за лазарки“, момичетата участват във възстановка на обичая Лазаруване, която се провежда в ЕМО „Етър“, в самия ден на празника. Девойките са облечени в автентични габровски носии, носят кошници, украсени с цветя и венци на главите си.

Пред многобройните посетители на музея те минават и благославят със своите танци и песни къщите по занаятчийската чаршия, а майсторите—занаятчии са неизменна част от празника, влизайки в ролята си на стопани на къщите. За проявеното усърдие в празничния ден, завършилите успешно „Училището за лазарки“ получават „Уверително“ за това, че те вече са моми и могат да се задомят.
* * *
Училище за коледари
Инициативата стартира през 2017 г. като своеобразна реплика на станалото вече традиционно „Училище за лазарки“. Коледарските песни и наричания в българската народна традиция се изпълняват само от млади мъже. С провеждането на „Училище за коледари“ екипът на музея дава възможност на младежи между 14 и 18 г. да се запознаят с детайли от символиката на обичая Коледуване, да научат повече за празничната обредност и да разучат с помощта на музейни специалисти коледарски песни и наричания. Всички участници в „Училището за коледари“ се включват и във възстановката на обичая Коледуване в ЕМО „Етър“.
* * *
Знам и мога
От месец юли 2013 г. в ЕМО „Етър“ започва да функционира Музеен детски център „Открий какво умееш!". Неговото създаване се осъществява със съдействието на фондация „Америка за България“ в партньорство с НБУ. В детския център децата имат възможност да се запознаят с различни занаяти и домашни дейности на принципа „учене чрез опита“.

През лятото на 2014 г. екипът на музея надгражда и доразвива концепцията на детския център, създавайки програмата „Знам и мога“. Тя дава възможност на любознателните посетители на възраст от 7 до 14 г., които се интересуват от българските занаяти и традиции, да се запознават с миналото. Под формата на тематични работилници децата могат да изработват традиционни предмети за различни празници.
Музейният детски център работи от месец май до месец септември без почивен ден от 9:30 до 18:00 ч. Организирани посещения се провеждат само по предварителна заявка. Групи над 10 деца получават подарък.

Цената на работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската работилница, за която цената е 4 лв. Комбинираният билет на цена 5 лв. включва участието в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15!
Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. А по-сръчните могат да се пробват да изработят глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително направени глинени лентички.
Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки, да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко необходимо за домовете си—черги, килими, възглавници.
Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.
Имало едно време
Този модул от програмата дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на куклите и декорите на детски театър.
Открий—узнай
Тази игра дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията и паметта си.
Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“. Любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.
Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.
* * *
Майсторете ръчички
Тематични ателиета, посветени на българския празничен календар и традиции, които имат за цел да запознаят участниците със същността на конкретния празник и характерната за него обредност, да стимулират умението на децата да работят в екип, използвайки различни материали:
  • Изработване на мартеници от прежда, вълна и гайтан;
  • Изработване на бостанско плашило;
  • Рисуване върху бръшлян;
  • Боядисване на великденски яйца с растителни багрила;
  • Апликация с природни материали;
  • Изработване на кукли и игра на куклен театър;
  • Изработване на еньовденски венец и китка;
  • Изработване на сурвакници, коледни играчки и картички.
Ателиетата се провеждат след предварителна заявка и минимум 15 участника. Музейният детски център работи от месец май до месец септември без почивен ден от 9:30 до 18:00 ч. За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15!
* * *
Зелено училище
Открий какво умееш
За ученически групи от 1 до 4 клас предлагаме занимания в традиционни български занаяти като грънчарство, тъкачество и др., както и запознаване с българското народно творчество (народни песни, приказки, гатанки, стари и позабравени детски игри на открито). Заниманията се провеждат в Музеен детски център, намиращ се в непосредствена близост до хотел „Странноприемница“.

„Открий какво умееш“ включва пакет от нощувка, закуска, входна такса за музея, такса посещение на Музеен детски центъри и обяд, и/или вечеря по желание. При 15 участника, един получава безплатен пакет.
Първи стъпки в занаят
За ученически групи от 5 до 7 клас, освен заниманията в Музеен детски център предлагаме и участия в различни творчески работилници за запознаване с традиционни занаяти и домашни занятия.

„Първи стъпки в занаята“ включва пакет от нощувка, закуска, входна такса за музея, такса посещение на Музеен детски център, такса участие в творческа работилница по избор и обяд, и/или вечеря по желание. При 15 участника, един получава безплатен пакет.
Допълнителна информация и заявки на телефон 066 810-571.
* * *